2.6 Verbindend werken

Verbindend werken

De rode draad doorheen dit verhaal is verbinding: empowerend werken is onmogelijk zonder verbinding. Het gaat over:

  • Samenwerken binnen de buurt: zowel met professionele en informele actoren. Ontdek wie er allemaal actief is in de buurt en wat zij te bieden hebben en waar hun expertise ligt. Maar maak ook jezelf kenbaar, zodat anderen jou ook vinden. Onderling de activiteiten op elkaar afstemmen werkt efficiënter.
  • Bouw aan een vertrouwensband met de (kwetsbare) persoon: een correcte, eerlijke en transparante manier van communiceren speelt hierbij een belangrijke rol.
  • Betrek het netwerk rondom de (kwetsbare) persoon: ondersteuning en opvang van de persoon reikt verder dan de professionele relatie. Het informele netwerk rond een persoon kan vaak evenveel of meer betekenen dat professionele contacten.

We zeggen niet van “ga maar naar het OCMW”, maar wel “Zou het niet goed zijn als ik met jou de link leg met Sofie van het OCMW?”

Rudi Bloemen, uit de podcast ‘Verbindend werken’

Maar ook over:

  • Een betere toegang tot voorzieningen
  • Ondersteuning bieden aan (kwetsbare) personen zodat ze verbinding kunnen leggen met hun eigen netwerk en kracht

Minder mazen, meer net: hoe meer mensen toegang hebben tot dienstverlening en toegang tot netwerk, hoe meer sterke buurten we krijgen waarin kwetsbare mensen meegenomen worden.

Rudi Bloemen, uit de podcast ‘Verbindend werken’

Verbinding liggen met elkaar en met voorzieningen leidt tot sociale cohesie, sterkere buurten, en een beter netwerk voor (kwetsbare) personen.

Naast voordelen om verbindend aan de slag te gaan is het eveneens belangrijk waakzaam te blijven voor valkuilen. Zo denken we aan het moeilijk houden van afstand ondanks de nabijheid en het vertrouwen dat je opbouwt, het verlagen van grenzen en verantwoordelijkheden opdat er niet meer kan gesproken worden van professionele samenwerking, met te veel het zelfde willen oplossen en geen ruimte laten voor expertise …. 

Desalniettemin ligt de kracht van verbindend werken in de verbinding zelf.

Ik zeg niet graag ‘mislukken’. Ik noem het ‘anders lukken’: de waardevolle momenten zijn geweest, de verbinding is gelegd.

Uit gesprekken met het werkveld

Samenvatting

  •  Verbindend werken is meer dan samenwerking alleen: het betekent ook het netwerk van de (kwetsbare) persoon versterken, toegang naar voorzieningen faciliteren, en de persoon ondersteunen verbinding te leggen met zijn eigen krachten
  • Verbindend werken leidt tot sociale cohesie en sterkere buurten
  • Verbindend werken betekent ook grenzen bewaren
  • De kracht van verbindend werken ligt in de verbinding zelf.

 

 

 

Casus

Competentie bekeken vanuit de casus van Jos en Maria.

Patrick, de huisarts, komt langs bij Jos en Maria na het overleg met de betrokken professionals. Maria zit in de zetel en kijkt tv. Ze geniet van de natuurlandschappen. ’Hoe gaat het hier?’, vraagt hij aan Maria, ze knikt, ‘Goed’, zegt ze. ‘En de kinderen?’ Jos komt binnen, ‘Dat gaat wel, we hebben veel hulp van An, Koen zien we minder, die heeft het zelf lastig. Hij kan niet komen, voor het gesprek, allez, ik denk dat hij het niet ziet zitten.’ Patrick luistert, ‘zal ik hem eens bellen, wat uitleg geven en geruststellen, ieder doet wat hij kan. Eender wat kan helpend zijn, ook kleine dingen.’ Patrick kijkt naar Maria, ze knikt. ‘Doen’ zegt ze. 

Ondertussen vertelt Jos dat Maria zich af en toe verslikt, dat is lastig eten.’ Na klinisch onderzoek, stelt de huisarts voor slikfunctie-onderzoek in te plannen en logopedie te starten. Slikstoornissen komen vaak voor en de logopedie kan ook de taal en het praten van Maria nog ondersteunen. 

An komt langs, Jos vertelt over de suggestie om logo te starten, waarop An belt naar de verpleegkundige Karin met de vraag of zij in de buurt een goede logopediste kent die werkt met ouderen met dementie. Karin reikt een telefoonnummer aan en een afspraak wordt gemaakt. 

Kort hierna wordt het familiegesprek gepland op het moment dat familiehulp sowieso in huis is: Patrick de huisarts, Karin, verpleegkundige, Hilde van familiehulp en Frederik, de kinesist, zijn present; zij kennen Maria en Jos al een hele tijd. De logopediste Fien sluit kort aan, zo is meteen de brug gemaakt en is ze mee met de vragen en dagelijkse dingen die voor Maria belangrijk zijn. 

Jos en Maria zijn wat nerveus, An is er en Koen, de broer van An, sloot net op het nippertje mee aan. Samen vertellen ze hoe het gaat, Jos vertelt hoe hij samen met Maria de dagelijkse dingen aanpakt. Hij zit naast haar, kijkt haar voortdurend aan, Maria glimlacht en wrijft over zijn hand. ‘Is goed’ zegt ze. Samen wordt er naar praktische oplossingen gezocht, aanpassingen aan trapjes, extra trapleuningen, een plan wordt opgesteld en afspraken gemaakt om een inloopdouche te plaatsen, planning van de zorg: verpleging zal voortaan 2 keer per dag langs komen.

An en Koen wonen op enige afstand; wie is er nog in de buurt die bij dringende zaken een helpende hand kan zijn? Jos spreekt over de buurman op de boerderij, die werkt thuis, en een buurvrouw die iets verderop in de straat woont en nog niet zo lang haar man verloor. Zij stopt al eens voor een babbel. 

An zal de sociaal assistente van de gemeente terug contacteren, voor de info aangaande premies voor aanpassingen aan de woning, info over een alarm. Jos en Maria voelen zich goed omringt. ‘Het is soms veel, al die mensen over de vloer,’ zegt Jos. ‘Langs de andere kant, we zijn nog samen en samen zijn we minder alleen.’

Zelfreflectie

  • Hoe komt ‘verbindend werken’ naar voor in dit verhaal?
  • Hoe pas jij ‘verbindend werken’ toe in de dagelijkse praktijk?
    • Vind je dat ‘verbindend werken’ een sterkte is, of eerder een uitdaging?
    • Zijn er factoren die ‘verbindend werken’ makkelijker of moeilijker maken? (Bij jezelf, de (kwetsbare) persoon, de omgeving,…

Podcast

Al op zoek naar verdieping? In onderstaande podcast gaan we in gesprek over deze competentie.